Mantelzorg en respijtzorg

Mantelzorg is zorg voor zieke familieleden, vrienden of buren. Een mantelzorger verzorgt of helpt met dagelijkse activiteiten en krijgt daar niet voor betaald. Hier vindt u advies en hulp voor mantelzorgers.

Respijtzorg (ook wel mantelzorgondersteuning) is ondersteuning voor de mantelzorger waarbij de zorg (tijdelijk) van de mantelzorger wordt overgenomen. Respijtzorg kan af en toe of op vaste momenten plaatsvinden.

MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Op de website van MantelzorgNL staat veel informatie over mantelzorg. U kunt MantelzorgNL ook bellen als u vragen heeft of uw verhaal kwijt wilt.

Elke mantelzorger heeft een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Meer informatie hierover leest u op de website van MantelzorgNL.

Bent u op zoek naar informatie en advies voor mantelzorgers van mensen met dementie? Kijk dan op de websites DementieOnline of Dementie.nl.

Mantelzorg & Meer en Markant ondersteunen mantelzorgers zodat zij de zorg voor een ander kunnen blijven volhouden. Ook bieden zij gespreksgroepen en informatiebijeenkomsten aan. Kijk op de website voor meer informatieof neem contact op. Woont u in Duivendrecht neem dan contact op met Markant. Woont u in Ouderkerk aan de Amstel neem dan contact op met Mantelzorg en Meer.

Doe ook eens de 3-minutencheck voor mantelzorgers. U vindt de link naar de 3-minutencheck bij de hieronder genoemde organisaties. Uw score geeft aan hoe zwaar u de zorg vindt.

U kunt zich bij Mantelzorg & Meer inschrijven als mantelzorger. Dat heeft een aantal voordelen:

  • U kunt gebruikmaken van Diensten Thuis. Met Diensten Thuis kunt u extra huishoudelijke werkzaamheden (maximaal 2 uur per week buiten de hulp die u ontvangt door een Wmo-indicatie) met korting inkopen. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Zorgadviespunt.
  • U krijgt elk jaar het mantelzorgcompliment van de gemeente.

U kunt voor mantelzorg zorgverlof krijgen van uw werkgever. Dit kan voor korte tijd zijn, maar ook voor langere tijd. Vraag aan uw werkgever hoe dit is geregeld of kijk voor informatie op de website van de Rijksoverheid.


Vraag hulp aan familie, vrienden of een vrijwilliger. De gratis app Fello kan helpen de zorg met elkaar af te stemmen. Dit is een gedeelde agenda waarmee u samen de zorg regelt.

Of maak gebruik van respijtzorg (ook wel mantelzorgondersteuning). Bij respijtzorg neemt iemand de mantelzorg tijdelijk van u over. Respijtzorg kan af en toe of op vaste momenten. Er zijn verschillende vormen:

  • Iemand kan bij de persoon voor wie u zorgt langskomen. U kunt dit bespreken met de mantelzorgorganisatie in uw woonplaats.
  • De persoon die u verzorgt kan naar een dagbesteding of logeeradres. U kunt de dagbestedingsmogelijkheden van Co’s Kamer bespreken met Coherente. Voor dagbesteding of logeeropvang kunt u contact opnemen met het Zorgadviespunt van de gemeente.
  • Als mantelzorger kunt u ook gebruik maken van de Diensten Thuis. Met Diensten Thuis kunt u extra huishoudelijke werkzaamheden (maximaal 2 uur per week) met korting inkopen. Voor meer informatie kunt u terecht bij het Zorgadviespunt.

Uw vervanger kan een vrijwilliger of een professional zijn. Dat hangt af van de zorg die nodig is. Misschien komt u in aanmerking voor hulp van Handen-in-Huis. Kijk op de website hoe dat werkt. Wilt u professionele zorg voor de persoon voor wie u zorgt? Vraag dan respijtzorg aan bij het Zorgadviespunt van de gemeente. U kunt ook altijd terecht bij uw huisarts.


Een mantelzorgwoning is extra woonruimte bij een gewoon huis. Die extra woonruimte is voor degene die zorg nodig heeft. De mantelzorger woont in het gewone huis. Het kan ook andersom. Dan woont de mantelzorger in de extra woonruimte.

Op de website van MantelzorgNL leest u alles over mantelzorgwoningen.

Wilt u een mantelzorgwoning bij uw huis? U kunt een kant-en-klare mantelzorgwoning laten plaatsen. U kunt ook een stuk aan de huidige woning bouwen. Of uw verbouwt uw garage. Vraag de gemeente naar de regels voor het bouwen van een mantelzorgwoning.


De gemeente vindt het werk van mantelzorgers heel belangrijk en heeft grote waardering voor mantelzorgers. Het mantelzorgcompliment is bedoeld voor mantelzorgers die iemand in de gemeente Ouder-Amstel verzorgen en zijn ingeschreven bij Mantelzorg & Meer voor Ouderkerk aan de Amstel of bij Markant voor Duivendrecht. 

Bent u nog niet ingeschreven bij een mantelzorgorganisatie dan kunt u zich alsnog aanmelden via de website van de mantelzorgorganisatie.